Bröder om sin tro

Här kommer under 800-årsjubiléet några bröder att tala vad som är viktigt för dem och för deras tro - bröder från olika delar av världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Br Arne Fjeld från klostret i Majorstua i Oslo besöker ofta Rögle kloster. Han var en period på 90-talet placerad i Lund och var då superior i kommuniteten.
Alla religioner vill egentligen fred. Men hur kan man får de tre monoteistiska religionerna, till att arbeta samman och ge ett vittnesbörd om fred när verkligheten i Israel och Syrien ser ut att tala emot detta ideal?
Vår katolska kyrka har sina svar i etiska frågor och den lutherska kyrkan och kristenhetens majoritet i våra länder har inte samma svar. Jag skulle önska att vi inte motarbetade de andra, för det skapar stora missförstånd.

 

 

 

         

 

 

 br Amir Jajé är placerad i Bagdad i Irak i en liten kommunitet som lever under stort tryck på grund av våldet i landet. Br Amir är lektor i religionshistoria vid Babeluniversitetet och är kunnig i frågor kring islam.

-Jag ser en värld i kris idag, och särskilt att islam går igenom en stark identitetskris där fundamentalister har tagit islam som gisslan. Det är en uppgift för oss kristna som lever i arabvärlden att hjälpa moderata muslimer att kunna vara kritiska mot sin egen tradition.  Vi kristna har gått igenom den processen och öppnat oss. Idag har islam behov av att går samma väg och öppna sig för humanistiska ideal och försvara livet.
Den andre står i centrum för min tro, den andre oavsett om han är muslim, kristen eller något annat.  Människan är en vacker skapelse och vi ska fortsätta att vara vackra, så som Gud har velat oss. Hoppet är grundläggande får min tro, en skatt som vi inte för förlora. Vi kan förlora våra hem, allt, men vi får inte förlora hoppet. Förlorar man hoppet så förlorar man allt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Br Serge Padoundji bor i Youndé i Kamerun

-En fråga som upptar mig idag handlar om rättvisa. Rättvisa som också är förbundet med frågan om fred. Utan rättvisa kan det inte heller bli fred i världen. Därför är det grundläggande. Med rättvisa i alla dess former. Respekt för den andre betyder inte minst att också de fattiga har rätt till världens resurser. Broderskapet är en viktig del av min tro, det universella broderskapet. Vi är alla Guds barn. Om vi förstår det så är det mycket som kan förändras i vår värld.