Synen på vad det är att vara människa förändras. I vår tid har många lämnat det judisk-kristna personbegreppet och andra synsätt har kommit istället. Ny teknologi bidrar till en snabb förändring av våra relationer och vårt sätt att se på oss själva och andra.
Vi vill öppna för ett samtal som innefattar olika aspekter av hur vi förstår oss själva, andra och världen. Vi tänker oss fördjupande samtal med forskare från olika ämnesområden som möter ett auditorium som också kan delta i samtalet.
Vi tar i filosofisamtalen upp olika aspekter på hur vi kan kan förstå världen och hur filosofer, teologer och andra har tänkt och tänker kring verkligheten.
Våra filosofisamtal är öppna sammankomster och inbjudan till samtalet sker inte på konfessionella grunder. Filosofisamtalen äger rum under några gånger per termin och arrangeras tillsammans med Bilda.
I programgruppen för Filosofisamtal ingår Benoît Almer, läkare, Barbara Thörnquist- Plewa, professor, Anna Redei, Marlene Wullt, läkare, samt Björn Engdahl, dominikanbroder.
FILOSOFISAMTAL 2024-25
DEN BIBLISKA PROFETISMEN I REALPOLITIKENS VÄRLD
Måndagen 16 september kl 19.30
Peter Halldorf
I den hebreiska profetlitteraturen dyker frågan ständigt upp: Hur känner man igen en autentisk profet? Därför är det inte bara historia som intresserar när vi slår följe med en profet som Jeremia. Hur ser ett profetiskt perspektiv ut på den värld som är vår?
ETT NYTT SÄTT ATT BEDRIVA TEOLOGI
- IVAN ILLICH OM KRISTENDOM, MODERNITET OCH METOD
Måndagen 11 november kl 19.30
Anna Sjöberg, doktorand i teologi, Umeå universitet
Ivan Illich (1926-2002), katolsk präst, historiker och filosof är mest känd för sina kulturkritiska pamfletter. Hans inflytande idag är lika vindlande som hans intellektuella gärning. Föredragets fokus ligger på Illichs syn på förhållandet mellan modernitet och kristendom.
HUR ORDEN FÅR MENING
Måndagen 3 februari 2025 kl 19.30
Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap
Det är inte ordböckerna utan vår språkliga gemenskap som bestämmer ordens betydelser. De uppstår genom ett slags osynlig förhandling som ständigt pågår i samhället. Det finns flera krafter som leder till att språket hela tiden förändras.
- Prev
- Next >>